Нові правила виробництва, маркування та обігу органічної продукції

Автор(и)

  • Ю. Боснюк-Григор’єва

DOI:

https://doi.org/10.32782/2409-4544/2019-2/22

Ключові слова:

органічна продукція, сертифікація органічної продукції, маркування «біо», «еко», «органік», адміністративна відповідальність

Анотація

У статті проаналізовано основні положення Закону України «Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обороту і маркування органічної продукції», визначені вимоги до виробництва, контролю за виробництвом (сертифікації) та відповідальність за недотримання відповідних вимог. Наведено вимоги до найбільш поширених видів маркувань «біо», «еко», «органік». Відзначено переваги необхідності дотримання високих стандартів якості органічної продукції, що призводить до необхідності впровадження світових тенденцій звернення органічної продукції на законодавчому рівні в Україні. Новий закон не тільки підвищує стандарти виробництва органічної продукції, що є позитивним явищем, однак і підвищує навантаження на національного виробника. Зроблено висновок, що дотримання норм, встановлених Законом України «Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обороту і маркування органічної продукції», розширює для виробника ринок збуту сільськогосподарської продукції і спрощує процедури її експорту в інші країни. Зростання рівня гігієнічних вимог та стандартів безпечності харчових продуктів на світовому ринку зумовлює необхідність впровадження світових стандартів обігу органічної продукції на законодавчому рівні в Україні. Впровадження в Україні реєстрів операторів, органів сертифікації, органічних насіння і садивного матеріалу дасть можливість громадянам, суб'єктам ринку органічної продукції, учасникам ринку, іншим зацікавленим особам отримувати актуальну, перевірену інформацію щодо операторів органічного ринку, органів сертифікації, які мають право на проведення сертифікації органічного виробництва або обігу органічної продукції, а також наявності на ринку України органічних насіння і садивного матеріалу.

Посилання

Духнович А. В. Правові проблеми реалізації Угоди про сільське господарство СОТ в Україні [Текст]: монографія / А. В. Духневич. – Луцьк: Вежа-Друк, 2016. – 400 с.

Полюхович Л. І. Організаційно-правові питання виробництва, переробки та реалізації сільськогосподарської продукції у контексті вимог СОТ: дис. … канд. юрид. наук: 12.00.06 / Л. І. Полюхович. – Х., 2013. – 226 с.

Демчик В. І. Організаційно-правові проблеми вступу України до СОТ і Європейського Союзу та участі у формуванні єдиного економічного простору / В. І. Семчик // Правова держава. – 2005. – Вип. 16. – С. 325-334.

Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції: Закон України від 10.07.2018 р. № 2496-VIII [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/2496-19.

Органічні продукти: як обманюють українців і що незабаром зміниться [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.segodnya.ua/ua/ukraine/organicheskaya-produkciya-kak-obmanyvayutukraincev-i-chto-vskore-izmenitsya-1156876.html.

Секторальна експортна стратегія 2019–2023. Розроблено Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: file:///C:/Users/User/Downloads/Food_and_Beverages_Sector_UKR_fin_1809.pdf.

Макіян Д. Нові вимоги до органічного виробництва: обіг, маркування, санкції / Д. Макіян // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zib.com.ua/ua/133877-novi_vimogi_do_organichnogo_virobnictva_obig_markuvannya_san.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-18

Як цитувати

Боснюк-Григор’єва, Ю. (2021). Нові правила виробництва, маркування та обігу органічної продукції. Історико-правовий часопис, 14(2), 126-131. https://doi.org/10.32782/2409-4544/2019-2/22

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 5. ТРИБУНА МОЛОДИХ УЧЕНИХ