Конституційно-правове регулювання права власності на землю в Україні

Автор(и)

  • І. Озімок

DOI:

https://doi.org/10.32782/2409-4544/2019-2/24

Ключові слова:

Конституція України, право власності, право власності на землю

Анотація

Земля як об'єкт права власності регулюється в першу чергу цивільним, екологічним і земельним законодавством. Разом з тим, конституційно-правове регулювання права власності на землю має визначальний характер для всіх галузей права. Конституція України досить змістовно регулює право власності на землю, визнаючи землю природним ресурсом і об'єктом права власності. Крім того, конституційними нормами регулюються окремі питання форм власності, принципи реалізації права власності, захист і гарантованість права власності на землю, містяться вказівки на суб'єктів права власності на землю, а також обов'язок не використовувати власність на шкоду людині і суспільству. Така правова регламентація конституційного права власності на землю в порівнянні з конституціями багатьох країн світу є більш детальної, що безпосередньо пов'язано з важливістю землі для вітчизняної економіки і національної безпеки. Подібне правове регулювання частково спостерігається в конституціях низки пострадянських країн, в яких землях відводиться особливе місце в конституційно-правовому регулюванні. Ст. 14 Конституції України розвиває принципові положення, закріплені в ст. 13 Основного Закону. Вона визначає структуру земельного законодавства та закріплює основні засади регулювання земельних відносин у сучасних умовах і на перспективу. У ній також визначається правовий режим одного з найважливіших природних ресурсів – землі, яка визнана основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Питання щодо права власності на землю мають регламентуватись виключно законами як актами вищої юридичної сили, прийнятими Верховною Радою України відповідно до встановленої процедури.

Посилання

Конституція України: науково-практичний коментар / [В. Б. Авер’янов, О. В. Батанов, Ю. В. Баулін та ін.]; [Ред. кол.: В. Я. Тацій, Ю. П. Битяк, Ю. М Грошевой та ін.]. – Харків: Видавництво «Право»; К.: Концерн «Видавничий Дім «ІнЮре», 2003. – 808 с.

Конституція України. Науково-практичний коментар / редкол.: В. Я. Тацій (голова редкол.), О. В. Петришин (відп. секретар), Ю. Г. Барабаш та ін.; Нац. акад. прав. наук України. – 2-ге вид., переробл. і допов. – Х. : Право, 2011. – 1128 с.

Коментар до Конституції України / [В. Б. Авер’янов, В. Ф. Бойко, В. І. Борденюк та ін.]; Ін-т законодавства Верхов. Ради України ; [редкол.: В. Ф. Опришко (голова) та ін.]. – К., 1996. – 376 с.

Земельний кодекс України від 25 жовтня 2001 р. з наступними змінами і доповненнями № 2768–III [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-18

Як цитувати

Озімок, І. (2021). Конституційно-правове регулювання права власності на землю в Україні. Історико-правовий часопис, 14(2), 137-142. https://doi.org/10.32782/2409-4544/2019-2/24

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 5. ТРИБУНА МОЛОДИХ УЧЕНИХ