Реалізація принципів цивільного права у відносинах купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення

Автор(и)

  • Ю. Носік

DOI:

https://doi.org/10.32782/2409-4544/2020-1/10

Ключові слова:

переважне право, купівля-продаж, земельна ділянка сільськогосподарського призначення, принципи цивільного права

Анотація

Стаття присвячена дослідженню теоретичних і практичних проблем, пов'язаних з закріпленням в законодавстві України переважного права на купівлю земельної ділянки сільськогосподарського призначення, пошуку і обгрунтування можливих шляхів їх вирішення, виходячи з основоположних принципів цивільного права. Автор зробив висновок про те, що переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, передбачене у ч. 2 ст. 130 Земельного кодексу України, за своєю правовою природою істотно відрізняється від інших переважних прав купівлі майна, закріплених в законодавстві України, і не узгоджується з концепцією, призначенням і механізмом реалізації таких прав. Це право не обумовлено іншими цивільними правами відповідних суб'єктів; надається законом суб'єктам за територіальним критерієм; не має функціонального призначення та цілі, як інші переважні права. Крім того, право переважної купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення несе корупційні ризики і створює передумови для зловживання правом. На підставі зроблених висновків автор пропонує вдосконалити законодавство про купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення шляхом скасування частини 2 ст. 130 Земельного кодексу України. Прогалини регулювання та недосконалість формулювання норми ч. 2 ст. 130 ЗК України не забезпечують належних умов для ефективної реалізації та дієвого захисту цього права. Як наслідок, вирішення існуючих проблем у сфері правозастосування цієї норми може бути здійснене лише виходячи з таких приниципів цивільного права як розумність, добросовісність, свобода договору і судовий захист цивільного права та інтересу.

Посилання

Аномалії в цивільному праві України: навч.-практ. посібник / відп. ред. Р. А. Майданик. –Київ: Юстиніан, 2007. – 912 с.

Крат В. І. Переважні права: цивільно-правовий аспект: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.03. / В. І. Крат. – Харків, 2008. – 20 с.

Бондар В. В. Поняття та юридична природа переважних прав / В. В. Бондар // Університетські наукові записки. – 2011. – № 4 (40). – С. 119-125.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-18

Як цитувати

Носік, Ю. (2021). Реалізація принципів цивільного права у відносинах купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Історико-правовий часопис, 15(1), 50-56. https://doi.org/10.32782/2409-4544/2020-1/10

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЦИВІЛІСТИКИ