Право засудженого на ізольоване тримання у місцях позбавлення волі як один із заходів забезпечення безпеки

Автор(и)

  • З. Журавська

DOI:

https://doi.org/10.32782/2409-4544/2020-1/18

Ключові слова:

Засуджений, місця позбавлення волі, безпека, права засудженого, дисциплінарний ізолятор, ізоляція засудженого

Анотація

У статті розглянуті питання права засуджених на ізольоване утримання під час відбування покарання у виправних колоніях закритого типу для забезпечення їх безпеки. Відзначено, що в нормативно-правових актах України не врегульовані деякі питання поняття «безпечне місце» і процедура, пов'язана із забезпеченням особистої безпеки засуджених. Запропоновано поняття «безпечне місце в установах виконання покарань», під яким слід розуміти будь-яке спеціально обладнане приміщення, включаючи окрему камеру дисциплінарного ізолятора, приміщення камерного типу або карцеру, доступ до якої для сторін конфлікту, інших засуджених або персоналу колонії без спеціального дозволу обмежений або заборонений, і яка максимально забезпечує особисту безпеку засудженого, який відповідно до закону звернувся за допомогою. У статті обґрунтовано пропозицію доповнити ст. 10 Кримінально-виконавчого кодексу обов'язком служби персоналу органів і установ виконання покарання по виявленню джерел небезпеки, які загрожують життю та здоров'ю засуджених у ході відбування покарання, а також пропозицію про доповнення Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань окремим розділом про порядок переведення засудженого в безпечне місце і положеннями про зміст понять «безпечне місце в установах виконання покарань», «небезпека для життя і здоров'я засудженого». Ізоляція засуджених у формі покамерного тримання суттєво впливає на підвищення рівня безпеки засуджених. Так, відповідно до Європейських пенітенціарних правил, пріоритетним є окреме тримання засуджених, тим більше, у країнах Європи таке утримання є звичною практикою. Жодна країна у світі не практикує тримання засуджених великими групами, окрім деяких пострадянських країн, зокрема і наша держава. У зв’язку із зазначеним, варто було б запозичити зарубіжний досвід задля дотримання міжнародних стандартів та пришвидшити перехід від казарменного способу утримання засуджених до покамерного.

Посилання

Сліпченко В. І. Перспективи реформування оперативно-розшукової діяльності (в контексті розробки нового КПК України) / В. І. Сліпченко [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.corp-lguvd.ua/d120108.html.

Романов М. В. Право засудженого на особисту безпеку / М. В. Романов // Юридичний науковий електронний журнал. – 2014. – № 6. –С. 172-175.

Скакун О. Ф. Теорія держави і права: підручник / О. Ф. Скакун. – Харків: Консум, 2001. – 656 с.

Науково-практичний коментар Кримінально-виконавчого кодексу України / А. П. Гель, О. Г. Колб, В. О. Корчинський та ін.; за заг. ред. А. Х. Степанюка. – Київ: Юрінком Інтер, 2008. – 496 с.

Кримінально-виконавче право України: підручник/ О. М. Джужа, І. Г. Богатирьов, О. Г. Колб, В. В. Василевич та ін.; за заг. ред. О. М. Джужі. – Київ: Атіка, 2010. – 752 с.

Правила внутреннего распорядка изоляторов временного содержания, следственных изоляторов, исправительных учреждений и воспитательных колоний. – Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2011. – 111 с.

Про судову практику у справах про необхідну оборону: постанова Пленуму Верховного Суду України у кримінальних справах від 26 квітня 2002 р. № 1 // Постанови Пленуму Верховного Суду України у кримінальних справах. – (3-є вид., змін. і доп.). – К.: Видавничий дім «Скіф», 2008. – С. 236-238.

Про судову практику в справах про злочини, пов’язані з порушеннями режиму відбування покарання в місцях позбавлення волі: постанова Пленуму Верховного Суду України від 26.03.1993 р.

№2 // Постанови Пленуму Верховного Суду України у кримінальних справах. 3-є вид., змін. і доп. – Київ: Видавничий дім «Скіф», 2009. – С. 181-189.

Кваша О. О. Уявна оборона: кримінологічно-правова кваліфікація та відповідальність: монографія / О. О. Кваша. – Луцьк: Вежа Друк, 2012. – 180 с.

Богатирьов І. Г., Пузирьов М. С. Методичні рекомендації щодо застосування Кримінального процесуального кодексу України органами і установами, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України / І. Г. Богатирьов, М. С. Пузирьов. – Київ: ДПтС України, 2012. – 28с.

Лисенко М. І. Ізоляція засуджених в умовах реформування Державної кримінально-виконавчої служби в Україні / М. І. Лисенко // Науковий вісник публічного та приватного права. – 2016. – № 5. – С. 259-262.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-18

Як цитувати

Журавська, З. (2021). Право засудженого на ізольоване тримання у місцях позбавлення волі як один із заходів забезпечення безпеки. Історико-правовий часопис, 15(1), 96-100. https://doi.org/10.32782/2409-4544/2020-1/18

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 4. КРИМІНАЛЬНЕ ТА КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАЧЕ ПРАВО, КРИМІНОЛОГІЯ, КРИМІНАЛЬНИЙ