РОЛЬ МЕДІАЦІЇ В ДІЯЛЬНОСТІ ЮРИДИЧНОЇ КЛІНІКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2409-4544/2023-2/7

Ключові слова:

юридична клініка, медіація, врегулювання спорів, юридична освіта, правова допомога

Анотація

Стаття є дослідженням ролі медіації в діяльності юридичної клініки. Було з’ясовано, що важливе значення у підготовці майбутніх юристів відіграють юридичні клініки, що є особливим механізмом, який сприяє підвищенню якості юридичної освіти, і проявляється у тому, що для студентів створюються можливості практикуватись в правничій професії в ході навчання, завдяки виконанню аналітичної, правозахисної, представницької функції. Визначено, що під юридичною клінікою постає основна організаційна форма правничої клінічної освіти, основний зміст якої полягає у тому, що в структурі юридичного закладу вищої освіти / юридичного факультету, створюється штатний чи позаштатний навчально-практичний підрозділ, основна мета якого полягає у тому, щоб студенти набували практичні уміння і навички щодо надання реальної правничої допомоги верствам населення, що є найменш забезпеченими. Було визначено роль медіації в діяльності юридичної клініки. З’ясовано, що на відміну від традиційного правосуддя, основна мета якого полягає в тому, щоб покарати винних осіб, медіація – це добровільний та конфіденційний спосіб, що допомагає вирішувати спори, у якому уповноважена особа, а саме медіатор, допомагає потерпілій та обвинуваченій сторонам вступити в перемовини задля того, щоб знайти спільне рішення поставленої проблеми, враховуючи інтереси обох сторін. Досліджено, що завдяки медіації в юридичній клініці у студентів-правників розвиваються активні фахові навички та уміння. Юридична клініка, яка здійснює впровадження медіації, сприяє формуванню у студентів-консультантів навичок посередництва та ведення переговорів. При застосуванні медіації на практиці, студент отримує такі корисні навички, які неможливо отримати при проведенні традиційного консультування клієнта. Отже, в основі технологій медіації закладено досить глибоке правозахисне значення, а також основоположні конституційні засади поваги до людської гідності, тому в сучасних умовах використання даного альтернативного способу вирішення спорів стає все більш актуальним та набуває значущості.

Посилання

Васюра Р. Юридична клініка як один із шляхів підготовки фахівців-юристів. Луцький інститут розвитку людини Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна»: дорога до знань довжиною у 20 років 18. 2020. C. 185.

Єлов В. А., Молібог С. І., Павленко Д. Г. Юридична клініка: Навчальний посібник. Київ: Школяр, 2004. С. 33–36.

Кільдюшкіна О. О. Медіація як засіб захисту цивільних прав: сутність та переваги. URL: http: // www. reallook. com. ua / 4831 / mediaciya-yak-zasib-zaxistucivilnix-prav-sutnist-taperevagi / .

Логуш Л. Міжнародна практика застосування медіації в діяльності юридичних клінік в Україні. Підприємництво, господарство і право. 2021. С. 221–227.

Правнича клінічна освіта в Україні: Навчальний посібник / за заг. ред. В. М. Сущенка. Київ: Ваіте, 2020. 274 с.

Про вищу освіту: Закон України від 01.07.2014 № 1556-VII. Відомості Верховної Ради України. URL: https: // zakon. rada. gov. ua / laws / show / 1556–18#Text.

Про медіацію: Закон України від 16.11.2021 № 1875-IX. Відомості Верховної Ради України. URL: https: // zakon. rada. gov. ua / laws / show / 1875–20#Text.

Савчин М. В., Менджул М. В., Навроцький В. В. Основи юридичної клінічної практики: Навчально-методичний посібник. Ужгород. 2007. 125 с.

Фігель Ю. О. Формування вмінь реалізації права в юридичній клініці. Адвокат. 2010. №10. С. 47.

Cardiff Law School Law Clinic – Law in the Real World. URL: http: // www. law. cf. ac. uk /probono.

Pacific McGeorge Legal Clinics. URL: http: // www. mcgeorge. edu / Students / Academics / Experiential_Learning / Legal_Clinics. Htm.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-26

Як цитувати

Новосад, І. В. (2023). РОЛЬ МЕДІАЦІЇ В ДІЯЛЬНОСТІ ЮРИДИЧНОЇ КЛІНІКИ. Історико-правовий часопис, 21(2), 49-53. https://doi.org/10.32782/2409-4544/2023-2/7

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЦИВІЛІСТИКИ