Адміністративно-правові механізми протидії торгівлі людьми в контексті захисту прав і свобод громадян України за кордоном

Автор(и)

  • Д. Фелонюк

DOI:

https://doi.org/10.32782/2409-4544/2019-2/25

Ключові слова:

торгівля людьми, права, свободи, громадянин, Україна

Анотація

Проаналізовано національний механізм взаємодії суб'єктів, які здійснюють заходи щодо захисту прав та свобод громадян України за кордоном. Розглядаються особливості застосування поняття «торгівля людьми» в праві. Досліджуються масштабність проблеми і напрямки її вирішення з урахуванням європейського досвіду. Звертається увага на необхідність тісної координації дій вітчизняних і міжнародних організацій щодо попередження та захисту громадян України від торгівлі людьми, боротьбою зі злочинністю пов'язаної з цими протиправними діями. Зроблено висновок, що національний адміністративно-правовий механізм протидії торгівлі людьми передбачає систему заходів, спрямованих на виявлення злочину торгівлі людьми, встановлення осіб, причетних до його скоєння і притягнення їх до відповідальності. Ефективність даного механізму залежить в значній мірі від взаємодії і координації дій між національними та міжнародними інститутами, сферою яких є торгівля людьми. Цьому буде сприяти інтеграція українського законодавства до європейського а також співробітництво як державних так і недержавних суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми. Потребують узгоджених міждержавних дій процедури екстрадиції жертв торгівлі людьми, так як більшість справ завершується здебільшого їхнім арештом та депортацією. Відчувається брак висококваліфікованих працівників у системі правоохоронних органів, міграційних служб та інших установ, до компетенції яких належить протидія торгівлі людьми і надання допомоги потерпілим від цього злочину. Більш результативною в цьому плані є співпраця міжнародних правозахисних організацій та засобів масової інформації.

Посилання

Новини прес-центру ООН [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.un.org.ua/ua/informatsiinyi-tsentr/ news/ 3549-2015-07-30-14-43-47-ukrayinci-stayut-dedali-vrazli.

Жуковська Г. Взаємовідносини органів влади та громадськості у протидії торгівлі людьми: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня. канд. наук з держ. управління / Г. Жуковська. – Київ, 2017. – 20 с.

Федорович Н. Торгівля людьми: за статистикою найбільше українців експлуатують у Російській Федерації / Н. Федорович [Електронний ресурс]. – Режим доступу: URL: https://stopcor.org/torgivlyalyudmi-za-statistikoyu-naybilshe-ukrayintsiv-ekspluatuyut-u-rosiyskiy-federatsiyi-nataliya-fedorovich/.

Протидія торгівлі людьми в Україні: навчально-методичний посібник до спецкурсу / авториупорядники Е. Мручковська, Н. Пахом’юк, О. Кочерга; за заг. ред. К. Левківського та ін. – К.: ВАІТЕ, 2017. – 88 с.

Протокол про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, і покарання за неї, що доповнює Конвенцію Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_791.

Кримінальний кодекс України України: Закон від 05. 04. 2001 р. № 2341-III [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14.

Про протидію торгівлі людьми: Закон України від 10 листопада 2015 р. № 766-VIII // Відомості Верховної Ради України. – 2015. – № 52. – Ст. 482.

Лукач Н. Концептуальні засади та інституційні механізми протидії глобальній проблемі торгівлі людьми: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня. канд. політ. наук / Н. Лукач. Чернівці, 2016. – 22 с.

Витяг із Доповіді Державного департаменту США про торгівлю людьми [Електронний ресурс]. – Режим доступу: olynpressclub.org.ua.

Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: Закон України від 02 жовтня 2018 р. № 2581-VIII // Відомості Верховної Ради України. – 2018. – № 46. – Ст. 371.

Голосніченко Д. Роль омбудсмена в протидії торгівлі людьми / Д. Голосніченко, В. Стеценко / Протидія незаконній міграції та торгівлі людьми: матеріали ІI Міжнародного науково-практичного симпозіуму (м. Івано-Франківськ, 16-17 березня 2018 р). – Івано-Франківськ: Редакційно-видавничий відділ Університету Короля Данила. – 2018. – С. 35–38.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-18

Як цитувати

Фелонюк, Д. (2021). Адміністративно-правові механізми протидії торгівлі людьми в контексті захисту прав і свобод громадян України за кордоном. Історико-правовий часопис, 14(2), 142-147. https://doi.org/10.32782/2409-4544/2019-2/25

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 5. ТРИБУНА МОЛОДИХ УЧЕНИХ